‘Tjonge, jonge, jonge’

Een doodgeschopte voetbalvader was het grootste binnenlandse nieuws van de afgelopen maand. Meerdere spelers van SC Buitenboys B2 zitten nog steeds vast op verdenking van doodslag. Ook de vader van één van de jongens werd opgepakt. Na een weekend van stilte, werd er afgelopen zaterdag weer gevoetbald. In sportzaal De Stigt in Uden kwamen de D-pupillen samen voor een zaalvoetbaltoernooi.

Een handjevol ouders staan op de verhoging te kijken naar hun kroost in de zaal. Een rustige zaterdagochtend, waar in de kantine niet meer gepraat wordt over het voorval bij SC Buitenboys. In de zaal schreeuwt een coach dat zijn spelers niet mogen voetballen naast het veld. ‘Hou die bal nou eens bij! Dadelijk kun je nog genoeg met de bal spelen, ga maar hardlopen.’

Jeugdspelertjes en coach kijken naar een wedstrijd

Jeugdspelertjes en coach kijken naar een wedstrijd

Zoals op televisie
De voetballertjes van ongeveer twaalf jaar oud beginnen aan hun warming up. ‘Kom, we gaan in een rechte lijn lopen,’ oppert een van de pupillen. De jongens en meisjes lopen krap naast elkaar. Maar wel in een perfecte lijn, net zoals ze op televisie zien. Ze vermaken zich prima en hebben zin om te spelen.

Scheidsrechter kijkt naar corner van de spelers die nauwelijks jonger zijn.

Scheidsrechter kijkt naar corner van de spelers die nauwelijks jonger zijn.

Scheidsrechtertje
Twee nieuwe teams komen het veld op en de volgende wedstrijd begint. De coach van een van de teams maakt zich vanaf het begin al boos om de beslissingen van de scheidsrechter. Het scheidsrechtertje, van amper zestien jaar oud, weet niet zo goed wat hij aanmoet met de kritiek van de coach. ‘Hey scheids! Dat mag niet!’ Twijfelachtig brengt de jongen de fluit naar zijn mond, maar laat hem toch weer zakken. ‘Tjonge, jonge, jonge scheids! Dat was een vrije trap!’ Het team van de verhitte coach staat voor, maar voor de coach is de pot nog lang niet afgelopen. Zijn geschreeuw wordt steeds feller en richt zich enkel en alleen op het jonge scheidsrechtertje. Ouders roepen dat de leider van hun kinderen zich rustig moet houden en ook de coach van het andere team begint zich ermee te bemoeien.

Coaches in discussie na de wedstrijd, terwijl de spelertjes toekijken

Coaches in discussie na de wedstrijd, terwijl de spelertjes toekijken

1-0 staat op het scorebord, als de wedstrijd is afgelopen. De twee coaches schudden elkaar de hand, maar discussiëren verder over de scheidsrechter. De kinderen wachten stilletjes op hun ruziënde coaches. De coördinator van het toernooi mengt zich in de discussie en even later trekt de boze coach zijn jasje uit. Hij mag gaan fluiten. Het goede voorbeeld moet toch door iemand gegeven worden.

Advertenties

3 reacties

  1. Goed geschreven! Ik kijk uit naar je volgende post. Wanneer komt die online?

    1. Woensdag verschijnt een interview met iemand van Udi ’19, wederom over de verhuftering in het amateurvoetbal.

  2. […] Hufter al twee artikelen over het amateurvoetbal. Zo sprak ik met een bestuurslid en maakte ik een reportage bij een zaalvoetbaltoernooi. Maar wat denken de spelers op het veld? Zij zijn het begin van de […]

Laat je mening achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: