Interview Toon van den Boom: ‘Wat in de samenleving gebeurt, kan ook op het voetbalveld gebeuren’

Door de grote media aandacht die de doodgeschopte voetbalvader Richard Nieuwenhuizen kreeg, staat de Galante Hufter deze hele week in het teken van verhuftering bij het amateurvoetbal.  Er kwam een stille tocht, waar onder andere zijn zoon sprak over respect in het voetbal. Verhuftering lijkt een groter probleem te worden voor amateurclubs, nu er zelfs een dode is gevallen bij een incident. Toon van den Boom is bestuurslid bij de amateur voetbalclub Udi ’19 en De Galante Hufter sprak hem over de verhuftering van het amateurvoetbal.

Had hetgeen dat bij Buitenboys is gebeurd, ook bij UDI kunnen gebeuren?
Dit had ook bij UDI kunnen gebeuren, omdat elke voetbalclub onderdeel uitmaakt van de maatschappij. Op en rond de velden ontmoeten elkaar allerlei groepen, culturen, individuen. En daar waar mensen samenkomen, kunnen er ook allerlei conflicten ontstaan, wat de reden ook mag zijn. Dus in zijn algemeenheid: Wat in de samenleving gebeurt, kan ook op het voetbalveld gebeuren. Ook bij UDI.

Hans Werdmölder, antropoloog en criminoloog deed ook mee aan de discussie. Bron: Udi '19

Hans Werdmölder, antropoloog en criminoloog deed ook mee met de discussie over verhuftering van het amateurvoetbal. Bron: Udi ’19

Wat is in uw ogen hufterig gedrag bij voetbal?
Hufterig gedrag heeft alles te maken met het feit dat er geen begrip is voor de beslissing, de visie, de mening of het gevoel van iemand anders. Er wordt alleen uitgegaan van het eigen standpunt, al het andere moet wijken. Dus als praten, overgaat in schelden, slaan en schoppen, dan is er sprake van verhuftering.

Afgelopen maand werd er bij Udi, net zoals bij andere clubs, aandacht besteed aan de dood van de voetbalvader. Wat hebben jullie gedaan en welke mensen kwamen daarop af?
We hebben gehoor gegeven aan de oproep van de KNVB om mensen in de gelegenheid te stellen te komen praten over gebeurtenissen op de voetbalvelden. In het bestuur was voor de oproep al afgesproken om er op een of andere manier aandacht aan te besteden. De bijeenkomst had de vorm van een forumdiscussie waarin iedereen die belangstelling had via de verschillende media was uitgenodigd. De inleiding die middag werd verzorgd door Hans Werdmölder, antropoloog en criminoloog , die al jaren onderzoek verricht naar risicogedrag bij jongeren. Hij was de avond ervoor als deskundige ook te gast bij Pauw en Witteman. De mensen die er waren toonden een grote betrokkenheid: door er te zijn, maar ook door een flinke bijdrage te leveren aan de discussie. Ook verenigingen die actief  zijn in de maatschappij, maar niet in het voetbal, deden mee. Mede daardoor was het erg geslaagd.

Grote opkomst bij de bijeenkomst in het clubhuis, waar flink werd gediscussieerd. Bron: Udi '19

Grote opkomst bij de bijeenkomst in het clubhuis, waar flink werd gediscussieerd. Bron: Udi ’19

Wim Scheen, voorzitter jeugdbestuur, ging samen met mensen van binnen en buiten de voetbal wereld in discussie. Bron: Udi '19

Wim Scheen, voorzitter jeugdbestuur, ging samen met mensen van binnen en buiten de voetbal wereld in discussie. Bron: Udi ’19

Moet er iets veranderen binnen het amateurvoetbal?
Tijdens de bijeenkomst werden er allerlei suggesties gedaan om het risico op escalaties zo klein mogelijk te maken. Respect is dan een te algemene term om iets mee te doen. De acties moeten zo concreet mogelijk zijn. Denk daarbij: opleiden jonge scheidsrechters, aanpassen spelregels (met name buitenspel afschaffen), voorlichting en afspraken met ouders, opvoedkundige cursussen gegeven door de KNVB, strenger straffen, altijd doorgeven van incidenten/kaarten.

Is de ‘verhuftering’ in het voetbal de laatste jaren toegenomen, of afgenomen?
In de samenleving neemt de verhuftering toe en dus ook automatisch in de voetballerij. Volgens mij zijn er niet echt cijfers bekend, maar komen allerlei incidenten wel meteen in de media, dus gevoelsmatig is er zeker een toename. Het grote verschil met vroeger is volgens mij dat er nu doden vallen.

Vindt u dat er bij supporters ook iets verkeerd gaat?
Hier wil ik ook de nuance maken dat er heel veel supporters zijn waar niets mee aan de hand is. Helaas zijn er echter ook groepen, bij welke profclub dan ook, die meestal uit zijn op confrontatie. Ik merk echter niets van een toename van supportersgeweld de laatste tijd. Wel opvallend dat dit verschijnsel alleen te zien is bij profclubs.

Advertenties

2 reacties

  1. […] week verschenen op De Galante Hufter al twee artikelen over het amateurvoetbal. Zo sprak ik met een bestuurslid en maakte ik een reportage bij een zaalvoetbaltoernooi. Maar wat denken de spelers op het veld? Zij […]

  2. […] in het amateurvoetbal? Voetbal is volkssport nummer één. De Nederlandse voetbalvelden zijn een evenbeeld van de samenleving. Veel mensen zeggen dagelijks met verhuftering te maken te hebben. Maar wat is verhuftering en waar […]

Laat je mening achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: