Nederlanders: Het braafste volk van Europa

Nederland is door de jaren heen flink veranderd. Zo bleek wel uit het filmpje dat eerder deze week op De Galante Hufter verscheen. Ronald Rommes, Docent Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam: “Nederlanders in de jaren ’50 en ’60 stonden bekend als een van de braafste volken van Europa.” Op dit moment worden we vaak beschouwd als een van de hufterigste volken. Wat is er in de tussentijd veranderd?

Het geloof zorgde voor saamhorigheid bij de wederopbouw. Iedereen deed mee. Bron: http://www.engelfriet.net/Alie/Marieke/zondagsschool.htm

Het geloof zorgde voor saamhorigheid bij de wederopbouw. Iedereen deed mee. Bron: http://www.engelfriet.net/Alie/Marieke/zondagsschool.htm

Volgens Rommes richt de discussie zich voornamelijk op het eind van de jaren ’60.  In die jaren kwam het jonge, jeugdige D’66 op. De verzuilde politiek leek op zijn retour. Steeds meer partijen verschenen op het politieke toneel. Historicus James Kennedy vindt dat de politieke en maatschappelijke elite in die tijd weinig ruggengraat hebben getoond. In zijn ‘Nieuwe Babylon in aanbouw’, over het Nederland in de jaren zestig, zegt hij: De gevestigde politieke leiders probeerden de bestaande partijen te ‘moderniseren’ om zo de veranderingen die zich voordeden te kanaliseren. “Dit heeft een bijdrage geleverd aan de crisis in de Nederlandse politiek.” De gevestigde Katholieke Volksparij (KVP) verloor terrein en stortte zelfs ineen. Daaruit kwam het CDA voort.

Alles was mogelijk
In vergelijking met andere landen verloren de gevestigde leiders in Nederland in rap tempo veel terrein. Mede dankzij de ontzuiling en de verschuivingen in de politiek. Alles was ineens mogelijk en de overheid gaf maar weinig tegengas. De normen en waarden vervaagden. Men ging nauwelijks steeds minder naar de kerk, waardoor de autoriteit van deze instantie verdween. Emancipatie werd in rap tempo groots doorgevoerd en de opvoeding werd vrijer. Door de krimpende autoriteit van de kerk, werd het steeds gebruikelijker dat ouders uit elkaar gingen, wat de opvoeding van de kinderen ook drastisch veranderde, zo beschrijft Rommes.

De kerk stond hoog in het vaandel bij de wederopbouw. Maar ook media stond hoog. Berichten van de overheid kwamen aan bij de burgers. Bron: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/KDC01:7000167/&p=1&i=4&t=536&st=wederopbouw&sc=%28wederopbouw%29/&wst=wederopbouw

De kerk stond hoog in het vaandel bij de wederopbouw. Maar ook media stond hoog. Berichten van de overheid kwamen aan bij de burgers.
Bron: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/KDC01:7000167/&p=1&i=4&t=536&st=wederopbouw&sc=%28wederopbouw%29/&wst=wederopbouw

Door de wederopbouw was men in de jaren ’50 en ’60 erg braaf. Politieke en kerkelijke leiders waren erg aanwezig en traden op als echte leiders in de wederopbouw. “Veel meer dingen waren verboden en er werd meer gehandhaafd door de politie. Als je door het rode licht fietste, had je meteen een bekeuring”, aldus Rommes. De televisie zorgde voor een geheel nieuw tijdperk. Doordat er slechts twee televisiekanalen waren en een beperkt aantal radiozenders, kwamen overheidsboodschappen veel meer aan.

Een nieuwe tijd
Met het aantreden van kabinet-Den Uyl in 1973 werd er een periode afgesloten volgens Kennedy. “Een periode waarin beslissingen werden genomen ‘buiten de mensen om’ was afgelopen. De nieuwe regering zou zich volledig inzetten voor een verdergaande democratisering van de Nederlandse samenleving en voor de ‘emancipatie’ van kansarme groepen.”  Protesteren kwam in veel grotere maten voor, zo ook stakingen, waardoor de arbeidsrelatie tussen werknemer en -gever sterk polariseerde. Criminaliteit  zou door levendige drugshandel vervijfvoudigd zijn in de periode van 1970 tot 1984. In de jaren ’80 had Nederland het hoogste aantal misdrijven in heel Europa. Een omvang die vooral te danken was te wijten aan het grote aantal fietsendiefstallen.

Volgens James Kennedy verschilde Nederland in deze tijd statistisch niet erg veel van omringende landen. Vergeleken met de jaren vijftig waren we zelfs meer gaan lijken op België en West-Duitsland. Maar wat Nederland anders maakte dan andere Europese landen was volgens Kennedy de tolerantie in Nederland. Gedrag dat elders niet zou worden geaccepteerd werd in Nederland wel geaccepteerd. Nederland trok een sprintje, om de veranderingen van buurlanden bij te benen, waardoor men in korte tijd veel leerde tolereren. Wat vindt u? Heeft dit bijgedragen aan de verhuftering van Nederland?

Advertenties

Laat je mening achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: