Verhuftering over de grens

Hoe is het eigenlijk gesteld met de verhuftering buiten de grenzen? Tot nu toe is er enkel geschreven over verhuftering in Nederland, maar om een beeld van Nederland te krijgen moeten we ook kijken naar andere landen. Van Canada tot China.

Azerbeidzjan
Student Eke Bosman reisde de afgelopen maanden naar Baku in Azerbeidzjan en London. Op de vraag waar de mensen het vriendelijkst zijn antwoordde hij: “Natuurlijk in het verre Baku! Het is een stad waar ze niet veel westerlingen krijgen. Je voelt je een gast en men wil laten zien dat Azerebeidzjan een prachtig land is.” Engeland en Nederland zijn multiculturele landen, een ‘vreemdeling’ wordt hier niet herkend.

Markt in Azerbeidzjan. Bron: Eke Bosman

Markt in Azerbeidzjan. Bron: Eke Bosman

Overal in Azerbeidzjan hangen portretten van de vorige president. “Mensen zijn bang om verkeerde dingen te doen. Ze volgen de regels heel streng.” Volgens Eke is verhuftering in Nederland veel meer aan de orde. “Mensen zijn hier praktischer en individueler geworden. Men heeft geen oog meer voor elkaar. In London is dat veel minder aan de orde. Er is een enorme saamhorigheid. Ik heb nog nooit zo’n oprecht vriendelijke stad meegemaakt. In Nederland is men weinig geïnteresseerd. In London helpt de politie je als je een vraag hebt. In Nederland moet je doorlopen en het aan een ander vragen.”

De straten van Japan zijn druk, maar schoon en netjes. Bron: Kevin Kerkenaar

De straten van Japan zijn druk, maar schoon en netjes. Bron: Kevin Kerkenaar

Japan
“De sfeer in Japan is echt een verademing. Wat opvalt is dat praktisch geen enkele winkel alarmpoortjes heeft. Artikelen zijn nauwelijks beveiligd. Er zijn daarnaast bijna geen prullenbakken te ontdekken in de straten. Toch zie  je nauwelijks straatafval. Geen peuken, geen kauwgom, niks. Iedereen neemt hun afval mee naar huis en sorteert dat. Alleen de wijken met veel uitgaansgelegenheden in Tokyo waren iets vuiler, daar was ook veel politie op straat, wat een veilig gevoel gaf.” Scholier Kevin Kerkenaar reisde afgelopen maand af naar Japan, Ook hij begint over het individualistische Nederland. “In Japan hebben ze een collectieve eercultuur. Eer en belediging zijn belangrijke begrippen. Verlies je eer, dan lijdt je gezichtsverlies, schaamte speelt een grote rol. Het zorgt voor een sociale controle, dat mist in Nederland.”

Schone stoepen in Japan. Bron: Kevin Kerkenaar

Schone stoepen in Japan. Bron: Kevin Kerkenaar

Catherine Haughn in haar slaapkamer in Canada.

Catherine Haughn op haar slaapkamer in Canada.

Als Canadees in Nederland
Zoals Eke Bosman al aangaf: als toerist ben je te gast en de manier waarop je behandelt wordt, is anders dan wanneer je er zelf woont. Catherine Haughn komt uit Canada en woont sinds september in Nederland. Volgens haar kent ieder land hufters. “Nederlanders zijn zo uitgesproken. Dat komt op mij soms onbeleefd over. Maar dat maakt verhuftering geen groter probleem hier in Nederland. Ik geloof ook niet dat het in Nederland of Canada een groot probleem is. Wel zie ik dat Nederlanders altijd druk zijn. In Canada zijn we veel meer ‘laid back’. In Canada is het openbaar vervoer veel slechter dan hier. Maar Canadezen trekken hun mond niet zo snel open.”

In Canada toont de regering weinig ruggengraat. Ook als het op verhuftering aankomt. “Als iemand beledigd of benadeeld is, dan probeert de Canadese regering hen heel erg tegemoet te komen. Zeker minderheden worden erg ‘gepleaset.”

Als de winkelhufter uit het filmpje internationaal ging wat zou de bevolking doen in..

Japan: “Het is wel illegaal in Japan, maar ze zeggen onderling er vrijwel niks van. Ik heb ook begrepen dat als buitenlander en iemand ziet je het doen, dat je dan eerder word aangesproken en een probleem hebt, dan de lokale bevolking.”
London: “Ik denk dat ze in Londen je heel erg netjes aanspreken en attenderen op je gedrag, met woorden als ‘please’ en ‘would you’. Netjes dus!”
Azerbeidzjan: “In Azerbeidzjan zouden ze gaan  schreeuwen naar je. Van alles roepen. Hoofdschudden.”
Canada: “Ik denk dat men hetzelfde reageert als in dit filmpje. Je krijgt vuile blikken, maar ik geloof niet dat iemand je zou aanspreken.”

Bent u nog niet genoeg te weten gekomen over verhuftering in het buitenland? Like dan de Facebookpagina van De Galante Hufter. Daar is een interview over verhuftering in de Filippijnen te lezen. 

Advertenties

Laat je mening achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: